Huidige tentoonstellingGam Bodenhausen

A Devious Route

2 maart t/m 14 april 2019


Studio Seine presenteert de solotentoonstelling A Devious Route met tekeningen van Gam Bodenhausen van 2 maart tot en met 14 april 2019. Bodenhausen ontving van het Mondriaan fonds een werkbijdrage bewezen talent en zal vanaf de Rotterdamse Museumnacht 2019 haar werk tentoonstellen in Studio Seine.


Foto Marcel de Buck © Alle rechten voorbehouden“Het is goed en aangenaam dwalen in de tekeningen van Gam Bodenhausen. Lijnen volgend in haar werk ‘passeer’ je gecomprimeerde verzamelingen van lineair opgebouwde clusters, als ‘aandachtspunten’ die je verder voeren naar iets opener gebieden, waar een herkenbaar element je soms confronteert met de werkelijkheid en dat je nog meer verbaast op de reis door de tekening. Structuren, arceringen, vormen en figuraties houden je blik scherp. Want wat doet dat hoofd daar? Wat die takken en dat dier? Waarom die subtiele aandacht voor dat blad? Waarom wil ik verder doordringen in onbekende gebieden, wat kan ik verwachten en moet ik wel iets verwachten in dit fabelachtige labyrint van lijnen? (...) Hoewel veel tekeningen van Gam Bodenhausen spontaan lijken te zijn ontstaan, deels door waarneming van haar omgeving, deels door een rijke fantasie en vooral durf om een tekening te laten ‘ontsporen’, is er altijd ook weer de hand van de meester die in de goede richting stuurt, die ook laat zien, in het totaal van haar oeuvre tot nu toe, dat zij conclusies trekt. In nieuw werk wel refereert aan eerdere tekeningen, maar dat zij toch weer laat zien dat ze verder kan en moet en nieuwe wegen wil vinden.”


Tekst: Arno KramerMuseumnacht & opening

Op zaterdag 2 maart 2019 vindt de opening van de tentoonstelling plaats, tijdens de Rotterdamse Museumnacht 2019, tussen 20.00 - 1.00 uur. Tijdens de museumnacht staat het werk van Bodenhausen centraal en wordt de performance Solitude of Ether, in samenwerking met Simone van Dijken, verspreid over de avond opgevoerd.


Foto Marcel de Buck © Alle rechten voorbehouden


Solitude of Ether

De performance Solitude of Ether is een samenwerking tussen Gam Bodenhausen en Simone van Dijken. Het creëert een sfeer die het kijken en dwalen in de tekeningen aanmoedigt. De performance kan als vervreemdend, oer en dromerig worden opgevat.  Bodenhausen en van Dijken hebben van 2003 – 2010 samengewerkt als The Skills, een noisepoetry band met de focus op improvisatie en herhaling (muzikaal en tekstueel). Sinds de afgelopen jaren richten ze zich, onder hun eigen namen, op performances waarbij repetitieve handelingen zoals tekenen, percussie, en tekstvoordracht centraal staan. De gegenereerde klanken, die door deze handelingen ontstaan, vormen een nieuwe narratieve compositie.


Bodenhausen

Na het afronden van opleidingen aan de Rietveld Academie te Amsterdam en Jan van Eyck Academie te Maastricht (Researcher Fine Art) exposeerde Bodenhausen onder meer in het Van Abbemuseum, Museum Boijmans van Beuningen, Kunstpodium T, Kunstvereniging Diepenheim en internationaal in Riga, Parijs, Berlijn, Helsinki en Triëst.


Indien u meer informatie wilt inzien kunt u de publicatie Grey Horizontals, uitgegeven door Lecturius, doornemen - of alvast een kijkje nemen op de website: www.gambodenhausen.nl