Tentoonstelling Women mei 2011

Afgelopen tentoonstellingen


Anamnesis

Groepstentoonstelling

19 mei t/m 1 juli 2018


Studio Seine presenteert de groepstentoonstelling Anamnesis met werk van Robin Gerris, Maria Kokkonen, Didi Lehnhausen, Matthias Schaareman en Lisette Schumacher van 19 mei tot en met 1 juli 2018. Op zaterdag 19 mei 2018 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling Anamnesis plaats tussen 16.00 - 18.00 uur.Vanuit een inhoudelijk verwantschap besloten vijf jonge kunstenaars samen te exposeren. Vorig jaar lieten zij met succes hun eerste presentatie zien in de Cacao- fabriek te Helmond. Voor hun tweede expositie in deze samenstelling hebben ze Studio Seine als locatie gekozen. Alle vijf werken ze vanuit de begrippen tijdelijkheid, vergankelijkheid en herinnering.

Als we het hebben over herinneringen, hebben we het meestal over iets persoonlijks dat we toekennen aan individuen. We weten allemaal wat het is om een herinnering aan iets te hebben, om te proberen iets te herinneren of je bewust te zijn van het feit dat je iets vergeten bent. Dit vermogen om te onthouden en herinneren vormt een belangrijk onderdeel van wat ons mens maakt. Zonder dit vermogen zouden we vastzitten in een eeuwig heden, sprakeloos en zonder gedachtes. We delen dus allen de capaciteit om te herinneren, maar tegelijkertijd zijn herinneringen voor ieder van ons iets eigens en ze maken ons onafhankelijke en zelfbewuste individuen.

Hoe vanzelfsprekend ons geheugen ook is, de werking ervan is moeilijk uit te leggen. Sinds Plato het geheugen beschreef als een wastablet, bestaat er al een associatie tussen het geheugen en het vastleggen van informatie in materie. Freud sprak over het geheugen als een ‘mystical writing pad’, een stuk speelgoed waarop getekend kan worden, maar dat net zo makkelijk gewist kan worden. Het visuele, beeldende aspect van herinneringen maakte, zodra fotografie uitgevonden werd, dat dit het nieuwe gangbare model voor de herinnering werd. Op haar beurt nam film met haar verloop in tijd en de optie om dit verloop terug te spoelen de rol van de fotografie in de metafoor over. Het meest recent is misschien de computer om te beschrijven hoe we onthouden, hoe we informatie opslaan en verwerken.

Dit zijn allen middelen om de werking van mentale processen in het hoofd van een individu te verduidelijken door middel van materie, maar herinneren beschrijven als iets dat enkel in ons hoofd gebeurt is te beperkt. Dergelijke mentale processen staan niet op zichzelf. Herinneren heeft ook fundamenteel een sociale en culturele dimensie. Mensen die herinneren doen dat niet als geïsoleerde wezens, maar als sociale wezens, constant in interactie met andere van dat soort wezens en bewegend door tijd en ruimte. De inhoud van het geheugen laat dit zien: onze herinneringen zijn zelden momenten van isolatie of pure inwaardse reflectie. Er is dus altijd sprake van een inter- actie tussen het individu en de omgeving vol sociale en culturele aspecten die het geheugen beïnvloeden. De expositie geeft een diverse kijk op het ervaren, herbeleven en koesteren van herinneringen.OGENBLIKSEM

Groepstentoonstelling

20 april t/m 29 april 2018


Studio Seine presenteert de groepstentoonstelling OGENBLIKSEM van gastcuratoren Chantal Breukers en Jans Muskee van 20 tot en met 29 april 2018.

Celine van den Boorn

Being there

3 maart t/m 15 april 2018


Studio Seine presenteert een solotentoonstelling met werk van Celine van den Boorn van 3 maart tot en met 15 april 2018. Op zondag 11 maart 2018 vindt de opening plaats van de tentoonstelling tussen 13.00 - 15.00 uur.


In haar werk creëert Celine van den Boorn nieuwe versies van gefotografeerde landschappen door de hierin voorkomende mensen, in de rol van vluchteling, recreant of militair, weg te schilderen. Beelden van tegengestelde samenkomsten van mens en natuur lijken inwisselbaar als het onderwerp verdwijnt en het neutrale landschap naar voren komt. De ingreep is nog altijd zichtbaar; matte geschilderde silhouetten op een glanzende foto, een losse schoen of arm in een verder desolaat landschap. Het terugdringen van de aanwezigheid van de mens in het landschap levert nieuwe beelden op die een meer ideale wereld suggereren. Maar dat er iets wringt, dat iets niet klopt in het beeld, veroorzaakt spanning tussen de schijnbaar ongerepte natuur en de nog zichtbare sporen van menselijke aanwezigheid.


Celine van den Boorn, Observation, 2017 © Alle rechten voorbehoudenOpening

Op zondag 11 maart 2018 vindt de opening plaats van de tentoonstelling tussen 13.00 - 15.00 uur. Hierbij is de kunstenares aanwezig en zal zij haar werk nader toelichten. Meer informatie over het werk van Celine van den Boorn kunt u lezen via: www.celinevandenboorn.com.Celine van den Boorn, Afghan Special Forces in action #2, 2014

© Alle rechten voorbehoudenRotterdamse Museumnacht

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht, op zaterdag 3 maart 2018, kunt u de tentoonstelling van Celine van den Boorn bezoeken tussen 20.00 - 1.00 uur. Daarnaast wordt een presentatie gehouden door de makers van REALmag #5, een zichzelf ontdekkend magazine over identiteit, kunst en wetenschap.Jelte van Lente

Facing Unpleasant Facts

5 januari t/m 11 februari 2018


Studio Seine presenteert Facing Unpleasant Facts, een solotentoonstelling met tekeningen van Jelte van Lente van 5 januari tot en met 11 februari 2018.

Jelte van Lente © Alle rechten voorbehouden


Facing unpleasant facts

De tekeningen van Jelte Van Lente ontstaan alsof hij een dagboek bijhoudt: als een persoonlijke reflectie op de wereld om hem heen. Elke tekening toont de wereld waarin we leven en zegt iets over hemzelf. Zijn waarnemingen legt hij zo eerlijk mogelijk vast zonder concessies. De waarheid wordt niet geschuwd, niks wordt mooier gemaakt dan het is, maar ook humor ontbreekt niet. Van Lente vindt het tijd om de dingen onder ogen te zien ook als ze niet prettig en mooi zijn. Dit maakt het mogelijk er beter naar te kijken, erom te lachen, of te huilen.

 

De titel van deze tentoonstelling is afkomstig uit het essay "Why I write" van George Orwell. Hierin zegt Orwell tussen neus en lippen door als hij vertelt over zijn kindertijd: 

 

"I knew that I had a facility with words and a power of facing unpleasant facts, and I felt that this created a sort of private world in which I could get my own back for my failure in everyday life"

 

Orwell zag zijn vermogen om te schrijven en onaangename dingen onder ogen te zien als een geheime kracht die hem tot een soort superheld maakte: onopvallend en mislukt in het dagelijks leven, maar in zijn eigen wereld in staat de dingen te zien zoals ze echt zijn, waar anderen zichzelf liever voor de gek houden.

 

Van Lente

Jelte van Lente ontving van het Mondriaan fonds een werkbijdrage jong talent en zal tijdens Art Rotterdam 2018 uitgelicht worden met een presentatie tijdens Prospects & Concepts. In Studio Seine vindt gelijktijdig aan Art Rotterdam de solotentoonstelling met zijn recente tekenwerk plaats. 

 

De opening

Op vrijdag 5 januari 2018 vindt de opening van de tentoonstelling Facing Unpleasant Facts plaats tussen 16.00 - 18.00 uur. Neem alvast een kijkje op de website: www.jeltevanlente.com 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In English:


Studio Seine presents Facing Unpleasant Facts, a solo exhibit with drawings by Jelte van Lente. The exhibit runs from January 5 until February 11, 2018.Facing unpleasant facts

Jelte van Lente's drawings come to life as though they are entries in a diary. Through his work, he personally reflects on the world around him. Each drawing shows the world in which we live, while simultaneously revealing more about the artist. He aspires to draw his observations as honestly as he can, without jumping to conclusions. He does not shy away from the truth: Things are not made more pleasant than they really are. Thankfully, there is plenty of room for a healthy dose of humor. Van Lente thinks the time is right to see things for what they really are, even when they are not pleasant or beautiful. This way, we can truly observe the situations, laugh about them, or feel saddened.

 

The title of the exhibit has been taken from the essay "Why I write" by George Orwell. In it, Orwell mentions the following when he discusses his childhood: 

 

"I knew that I had a facility with words and a power of facing unpleasant facts, and I felt that this created a sort of private world in which I could get my own back for my failure in everyday life"

 

Orwell viewed his ability to write and to face unpleasant things as a secret force that turned him into a sort of superhero. He was an unnoticed failure in real life, but in his own world things were exactly the way they were supposed to be, whereas other people preferred to be fooled.

 

Van Lente

Jelte van Lente has received a stipend from the Mondrian Fund for young talented artists. As part of Art Rotterdam 2018 he will be in the spotlight in a presentation for Prospects & Concepts. During Art Rotterdam, Studio Seine will host this solo exhibit with his recent drawings.

 Damian Kapojos

The Way of the Warrior

3 november t/m 10 december 2017


Studio Seine presenteert The Way of the Warrior, een solotentoonstelling van Damian Kapojos van 3 november tot en met 10 december 2017 waarbij innerlijke strijd centraal staat.


Damian Kapojos © Alle rechten voorbehouden


The Way of the Warrior

In colour and prayer


Damian Kapojos heeft een paar grote helden, verspreid over meerdere eeuwen en disciplines: de beeldhouwers Auguste Rodin, Gianlorenzo Bernini en Matthew Monahan, de schilder Willem de Kooning en de danser Vaslav Nijinsky. De emotie, heftigheid en sensualiteit in hun werk inspireren Kapojos bij het maken van zijn keramische beelden en bij het samenbrengen van alle elementen die hij in zijn werk wil combineren en zelfs wil uitvechten. Innerlijke, culturele en maatschappelijke conflicten, de combinatie van westerse invloeden met zijn Indonesische roots, tegenstellingen als yin en yang, zachtaardigheid en geweld, goed en kwaad. Al deze contrasten laat Kapojos bijna letterlijk los op de klei. Uit zijn beelden spreken herkenning van schizofrenie, alsmede angst en fascinatie voor waanzin in het algemeen. Het maken van een beeld ziet hij als een gevecht, een dans, een liefdesdaad, een gebed, waarbij hij het materiaal in de juiste vorm duwt en trekt. Daarbij spelen ook zijn andere talenten een rol, de dans en de gevechtskunst. Kapojos is bezig een vorm te ontwikkelen waarin hij al deze disciplines ook kan combineren in de presentatie van zijn werk. Zo ontwikkelt hij momenteel een tentoonstelling waarbij zijn beelden samengaan met choreografieën en performances.


De opening


Op vrijdag 3 november 2017 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling The way of the warrior plaats tussen 20.00 - 21.30 uur. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Damian Kapojos.
Vlaplif

Fliew floew flaffa flaffa

9 september t/m 8 oktober 2017


Studio Seine presenteert Fliew floew flaffa flaffa, een solotentoonstelling van VLAPLIF van 9 september tot en met 8 oktober 2017 waarbij verbeelding centraal staat.


Vlaplif © Alle rechten voorbehouden


Vlaplif


Vlaplif is een multimedia kunstenaarsduo dat woont en werkt in Rotterdam. Het duo ontving van het Mondriaanfonds een werkbijdrage jong talent en zal tijdens Art Rotterdam 2018 uitgelicht worden met een presentatie tijdens Prospects & Concepts. In Studio Seine wordt een kinetische installatie naast videowerk getoond.


Fliew floew flaffa flaffa


Rookworsten in hoelarokjes swingen naast een stuiterende kite, een yogamat toont zijn repertoire aan vluchten en landingen als een ware stuntpiloot, de pedaalemmers staan op stokjes, met de klepjes open... Beeldend kunstenaarsduo Vlaplif presenteert hun installatie fliew floew flaffa flaffa in Studio Seine.


De opening


Op zaterdag 9 september 2017 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling fliew floew flaffa flaffa plaats tussen 15.00 - 17.00 uur. Neem voor meer informatie een kijkje op de website: www.vlaplif.comArjan Janssen & Carolina Koster

Deemstering

19 mei t/m 16 juli 2017


Studio Seine presenteert Deemstering, een duotentoonstelling van Carolina Koster en Arjan Janssen van 19 mei tot en met 16 juli 2017 waarbij schemering centraal staat.


Deemstering

Vallende duisternis. Schemering. Een overgangsgebied tussen licht en donker. Melancholie. Het sluimerende bewustzijn van een nakend afscheid. Dit zijn wat aftastende overwegingen om de tentoonstelling van Carolina Koster en Arjan Janssen in Studio Seine te kenmerken.


Wat is de insteek als twee kunstenaars elkaar ontmoeten in een tentoonstelling? Hoe ga je dit avontuur aan? Deze twee kunstenaars zien hun samenwerking als een gezamenlijk kunstwerk. De interactie tussen de werken heeft zijn eigen dynamiek. Die is onvoorspelbaar en moet je volgen in plaats van sturen. De grootste meerwaarde aan een ontmoeting als deze is dat er nieuwe perspectieven getoond worden. Onverwachte combinaties geven de afzonderlijke werken een veranderde, nieuwe glans. Zodat je met schone ogen weer buiten staat.


Hoe langer je werkt, hoe meer je beseft dat je zelf allesbehalve weet wat je doet. Dat is pure rijkdom. Durven erop te vertrouwen dat wat er gebeurt waardevol is. Durven jezelf over te geven. Deemstering is een tentoonstelling die dit laat zien. Kunstwerken van zwart tot wit en alles daartussenin. Donker van toon maar lichtvoetig in zijn uitwerking. Louterend voor eenieder die de prachtige ernst van het leven aanvaardt.De opening

Op vrijdagavond 19 mei vindt de opening van de tentoonstelling Deemstering plaats tussen 19.00 - 21.00 uur. Neem alvast een kijkje op de website van beide kunstenaars: www.carolinakoster.com & www.arjanjanssen.nlGroepsexpositie

???

5 februari t/m 9 april 2017


Studio Seine presenteert ???, een groepstentoonstelling van gastcuratoren Justin Wijers en Kim Hospers van 5 februari tot en met 9 april 2017 waarbij twijfel centraal staat.


Langzaam is de wereld ingekapseld geraakt door het economisch bestel. De waarde van alles moest meetbaar worden gemaakt. En zelfs de ooit zo vrije, chaotische, geëngageerde, zoekende, ontregelende en frivole kunst moest eraan geloven. Inmiddels werkt het kunstonderwijs gedwongen met targets, dienen subsidieaanvragen van lange statements en uitgewerkte plannen te worden voorzien en vraagt de kunstmarkt om een super pitch. Alle intuïtie moet verklaard worden en twijfel is ontoelaatbaar geworden. Is twijfelen niet van groot belang? Moeten gesloten uitspraken niet juist vermeden worden? Is het niet waardevol alles te bevragen en van meerdere kanten te bekijken om de invloed van vooroordelen te verkleinen?Deelnemende kunstenaars

Han Hoogerbrugge / Frans van Lent / Anouk Griffioen / Abner Preis / Marie Civikov / Willem Besselink / Niels Post / Kim Hospers / Justin Wijers


De opening

Op zondag 5 februari 2017 vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling ??? plaats tussen 15.00 – 18.00 uur. Het openingswoord zal om 16.00 uur worden gehouden.


Meer informatie

Over de deelnemende kunstenaars kunt u meer informatie lezen op hun websites:

Han Hoogerbrugge

Frans van Lent

Anouk Griffioen

Abner Preis

Marie Civikov

Willem Besselink

Niels Post

Kim Hospers

Justin Wijers

 


Ivo van der Bent

Koffie?

11 december 2016 t/m 30 januari 2017
Studio Seine en Schot Koffie presenteren een koffieboekconcept door Ivo van der Bent, met 138 foto’s op extra groot formaat van 11 december 2016 t/m 30 januari 2017.


Koffie?

Het boek Koffie? door Ivo van der Bent, met 138 portretten die werden gemaakt voor aanvang van shoots in opdracht van o.a. De Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland, geeft inzicht in het maken van een boek en bevat een grote, maar uiteindelijk incomplete verzameling bekende en minder bekende personen, want niet iedereen was even gecharmeerd van zo’n vluchtig geschoten koffiemoment. Het proces achter Koffie? inclusief het eindresultaat zijn te zien in Studio Seine.


De opening

Op zondag 11 december 2016 vond de feestelijke opening en signeersessie plaats tussen 14.00 - 17.00 uur. Ivy Lemos trad op (mede mogelijk gemaakt door podium Grounds), Winfried Baijens hield het openingswoord en Miguel Santos droeg een aantal gedichten voor. Schot Koffie verzorgde de drankjes, aangezien de koffiebranderij is gevestigd in Studio Seine.


In Studio Seine kunt u het boek Koffie? aanschaffen tijdens openingstijden op zondag, maandag en dinsdag tussen 13.00 - 17.00 uur. www.ivovanderbent.nl


Herman den Blijker, 2013, Ivo van der Bent © Alle rechten voorbehoudenLisette Schumacher

Fragments of Time

30 oktober t/m 5 december 2016


Van 30 oktober tot en met 5 december presenteerde Studio Seine Fragments of Time, een solotentoonstelling van Lisette Schumacher waarbij tijdsbeleving en waarneming centraal staan.


Schumacher (NL, 1979) onderzoekt het concept van waarneming en herinnering in oude gebouwen en hun omgeving. Ervaringen in ruimtes, het voorbijgaan van tijd en het afreizen naar bijzondere locaties staan centraal. Vanuit haar herinnering ontstaan herbeleefde en gereconstrueerde fragmenten. De toeschouwer verblijft zo in haar mentale ruimten.


Maar hoe bewust ervaart men een moment? Dat is een vraag die het werk van Schumacher oproept. Tijdens Fragments of Time wordt aan de beschouwer gevraagd eens stil te staan bij hun gevoel van tijdsbeleving. Tijd is kostbaar in de waan(zin) van alledag, waardoor men zich kan afvragen hoe het vervliegen van een waardevolle herinnering voorkomen kan worden? Als beschouwer word je uitgenodigd langer te kijken om de subtiele opbouw en gelaagdheid van ieder schilderij te ontrafelen, alsook stil te staan bij persoonlijke herinneringen of fragmenten uit ‘n vervlogen tijd. Dat het werk van Schumacher meditatief opgevat kan worden draagt hieraan bij.


De opening

Op zondag 30 oktober vindt de feestelijke opening van Studio Seine en de tentoonstelling Fragments of Time plaats tussen 15.00 – 18.00 uur. Het openingswoord zal om 16.00 uur worden gehouden door Anton Hoeksema.


W. Eichler, componist en pianist, brengt tijdens de opening zijn debuutwerk Drei Klavierstücke ten gehore evenals een greep uit zijn nieuwe project Auszüge. Een tweetal van zijn stukken is geïnspireerd op schilderijen van Lisette Schumacher.Lisette Schumacher, The same and other, 2015 © Alle rechten voorbehouden

Meer informatie kunt u lezen op de website www.lisetteschumacher.nl


Lisette Schumacher, Studio animated light, 2015 © Alle rechten voorbehouden